jocuri
29.05.2013
11:59
230 vizite
3 comentarii
, , , , , , , , , , , , , ,
Distribuie:

Joc Perspico

Un alt model de joc perspico, unul din preferatele mele.

Mariana Claudia

Despre Mariana Claudia

Platina

3 raspunsuri pentru Joc Perspico

 1. raluca szekeres a spus:

  Buna ziua,
  Puteti sa imi spuneti care sunt regulile acestui joc? L-am cumparat de curand si nu mai stiu regulile.
  Multumesc.

  • iuiurosu a spus:

   Buna ziua,
   Nu stiu daca e sau nu prea tarziu pentru a raspunde. Iata regulile:
   Jocul se joaca in doi.
   1. Descriere: piesele sunt de doua feluri: sase culori de cuisoare sunt pentru a le combina in vederea gasirii solutiei corecte, iar cuisoarele albe si negre sunt indiciile pentru ajungerea la combinatia corecta. Tabla de joc e partea plina de perforatii. Exista perforatiile grupate cate opt si numerotate de jos in sus de la 1 la 6, cu gauri aliniate cate patru si gauri in patrat de patru, si exista inca patru perforatii in lateral, chiar sub textul ‘perspico’.
   2. Scopul jocului: jucatorul A va alege o combinatie de culori, iar jucatorul B va incerca sa descopere care este combinatia si ordinea corecta a cuisoarelor.
   3. Pregatirea jocului: jucatorul A alege patru culori din cele 6 si le aseaza in gaurile din lateral in ordinea dorita de el, fara ca jucatorul B sa vada culorile sau ordinea lor. Pe tot parcursul jocului, jucatorul B nu are voie sa vada combinatia aleasa de A.
   4. Jucatorul B aseaza in randul 1 patru culori la alegere, in ordinea dorita de el. Jucatorul A ii va da indicii privitoare la ordinea cuisoarelor din lateral, ascunse privirii jucatorului B. Indiciile functioneaza astfel:
   – un cui alb pentru o culoare existenta, dar incorect pozitionata,
   – un cui negru pentru o culoare pozitionata corect,
   – nici un cui pentru culori care nu se afla in combinatia finala.
   5. Jucatorul B afla indiciile treptat, pe masura ce gandeste noi combinatii, dar nu stie niciodata care cuie sunt corect puse si care nu. Aici intervine logica, argumentatia, perspicacitatea!
   6. Jucatorul B va incerca, pe baza indiciilor date de cuisoarele albe si negre, sa descopere combinatia corecta. Daca reuseste in sase incercari, a castigat, iar daca nu, se reia jocul de la inceput. Cand a gasit combinatia, i se dau patru cuisoare negre si i se arata dovada: coerenta in ordine si culoare a cuisoarelor asezate de el.

   *Variatiune: noi jucam dupa regula ‘fiecare culoare o singura data’, adica nu jucatorul A nu are voie sa puna spre exemplu doua cuisoare rosii. Dar exista variatiuni in care poate fi dublata sau triplata o culoare, dupa cum se hotaraste la inceput. In acest caz jocul este mult mai dificil pentru jucatorul B.

   Sper ca a fost suficient de clara explicatia mea!
   E unul dintre jocurile preferate in familia noastra, si cand te gandesti ca are cateva zeci de ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *