jocuri
29.05.2013
11:59
1745 vizite
3 comentarii
, , , , , , , , , , , , , ,
Distribuie:

Joc Perspico

Un alt model de joc perspico, unul din preferatele mele.

Mariana Claudia

Despre Mariana Claudia

Platina

3 raspunsuri pentru Joc Perspico

 1. raluca szekeres a spus:

  Buna ziua,
  Puteti sa imi spuneti care sunt regulile acestui joc? L-am cumparat de curand si nu mai stiu regulile.
  Multumesc.

  • iuiurosu a spus:

   Buna ziua,
   Nu stiu daca e sau nu prea tarziu pentru a raspunde. Iata regulile:
   Jocul se joaca in doi.
   1. Descriere: piesele sunt de doua feluri: sase culori de cuisoare sunt pentru a le combina in vederea gasirii solutiei corecte, iar cuisoarele albe si negre sunt indiciile pentru ajungerea la combinatia corecta. Tabla de joc e partea plina de perforatii. Exista perforatiile grupate cate opt si numerotate de jos in sus de la 1 la 6, cu gauri aliniate cate patru si gauri in patrat de patru, si exista inca patru perforatii in lateral, chiar sub textul ‘perspico’.
   2. Scopul jocului: jucatorul A va alege o combinatie de culori, iar jucatorul B va incerca sa descopere care este combinatia si ordinea corecta a cuisoarelor.
   3. Pregatirea jocului: jucatorul A alege patru culori din cele 6 si le aseaza in gaurile din lateral in ordinea dorita de el, fara ca jucatorul B sa vada culorile sau ordinea lor. Pe tot parcursul jocului, jucatorul B nu are voie sa vada combinatia aleasa de A.
   4. Jucatorul B aseaza in randul 1 patru culori la alegere, in ordinea dorita de el. Jucatorul A ii va da indicii privitoare la ordinea cuisoarelor din lateral, ascunse privirii jucatorului B. Indiciile functioneaza astfel:
   – un cui alb pentru o culoare existenta, dar incorect pozitionata,
   – un cui negru pentru o culoare pozitionata corect,
   – nici un cui pentru culori care nu se afla in combinatia finala.
   5. Jucatorul B afla indiciile treptat, pe masura ce gandeste noi combinatii, dar nu stie niciodata care cuie sunt corect puse si care nu. Aici intervine logica, argumentatia, perspicacitatea!
   6. Jucatorul B va incerca, pe baza indiciilor date de cuisoarele albe si negre, sa descopere combinatia corecta. Daca reuseste in sase incercari, a castigat, iar daca nu, se reia jocul de la inceput. Cand a gasit combinatia, i se dau patru cuisoare negre si i se arata dovada: coerenta in ordine si culoare a cuisoarelor asezate de el.

   *Variatiune: noi jucam dupa regula ‘fiecare culoare o singura data’, adica nu jucatorul A nu are voie sa puna spre exemplu doua cuisoare rosii. Dar exista variatiuni in care poate fi dublata sau triplata o culoare, dupa cum se hotaraste la inceput. In acest caz jocul este mult mai dificil pentru jucatorul B.

   Sper ca a fost suficient de clara explicatia mea!
   E unul dintre jocurile preferate in familia noastra, si cand te gandesti ca are cateva zeci de ani!

Lasă un răspuns